header banner
Default

Hoe werkt Google Pay in Nederland?


Samsung Galaxy S23 nu scherp geprijsd + Galaxy Watch4 cadeau!

Heb je al internet van KPN? Profiteer dan van extra veel voordeel!

Betalen met je Android: zo werkt Google Pay in Nederland

In een winkel met je smartphone of slimme horloge afrekenen is tegenwoordig heel normaal. Apple Pay is al lang en breed ingeburgerd, maar concurrent Google Pay is aan een flinke opmars bezig. Tijd voor een kennismaking met Googles betaaldienst.

Lees verder na de advertentie.

Steun Android Planet

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Google Pay in Nederland: 7 vragen en antwoorden

Ons betaalgedrag is de afgelopen jaren gigantisch veranderd, en het lijkt alleen maar sneller te gaan. In december 2020 werd bijvoorbeeld ruim 12 procent van alle contactloze betalingen in winkels met een smartphone gedaan. Een jaar geleden was dit nog ‘slechts’ 7 procent.

Waarschijnlijk is het gros van deze betalingen via Apple Pay verlopen, maar vlak ook grote concurrent Google Pay niet uit. Deze app om draadloos met je Android-telefoon af te rekenen is aan een flinke opmars bezig en eindelijk goed verkrijgbaar in Nederland. Het is daarom de hoogste tijd om verder op dit thema in te gaan: hoe werkt betalen met Google Pay?

1. Wat is Google Pay en werkt het in Nederland?

Google Pay kun je het best zien als een digitale portemonnee. Je gebruikt de app om draadloos in de supermarkt, winkel of een webshop af te rekenen.

Het betalen verloopt via je telefoon. In de supermarkt betaal je daarom door het toestel dichtbij de pinautomaat te houden, waarna de techniek de rest doet. De Google-betaaldienst is gratis om te gebruiken.

Google Pay werkt ook in Nederland. De dienst rolde eind 2020 al stilletjes uit, maar je kon de losse app niet in de Play Store downloaden. Daar kwam in december 2021 verandering in. Google Pay kun je sindsdien dus ‘gewoon’ in de Play Store downloaden.
google pay in nederland

2. Hoe werkt Google Pay?

Vrijwel hetzelfde als draadloos betalen met je pinpas. Contactloos betalen met Google Pay gaat via de nfc-chip van je smartphone. Deze draadloze techniek slaat een brug tussen je toestel en de betaalautomaat.

Zodra je telefoon bij de pinlezer in de buurt komt, worden de details van de betaling uitgewisseld. Nfc werkt tot een afstand van ongeveer tien centimeter, dus je moet je telefoon zo goed als tegen het pinapparaat houden.

Ook belangrijk: misschien moet je de betaling vanwege veiligheidsredenen nog goedkeuren, bijvoorbeeld met een vingerafdrukscan of pincode. Verder is het belangrijk dat het scherm van je smartphone op moment van betalen aanstaat.

3. Hoe kan ik Google Pay installeren?

Dat is vrij simpel. Je downloadt de app in de Play Store (van Google) en voegt vervolgens de gegevens van je bank toe. Wanneer je dit liever niet via het kleine scherm van je telefoon doet, kun je ook via een computer naar pay.google.com navigeren.

Wellicht moet je ook nog de optie om met Google Pay te betalen handmatig aanzetten. Bij ABN AMRO ga je hiervoor bijvoorbeeld naar het ‘Zelf regelen’-venster in de app. Tik vervolgens op Google Pay’ en kies de betaalpas waarmee je wil afrekenen. Nu is het een kwestie van alle informatie controleren op juistheid en de voorwaarden accepteren.

Ook een handige tip: controleer of de nfc-chip van je smartphone aanstaat. Zonder deze chip kun je namelijk niet contactloos betalen.

→ Download Google Pay in de Play Store (gratis)

4. Wat kan ik allemaal met de Google Pay-app?

In eerste instantie gebruik je de app van Google Pay om digitale betaalkaarten te maken. Je kunt bijvoorbeeld niet alleen pinpassen toevoegen, maar ook creditcards en/of online rekeningen, zoals PayPal. Google Pay is eigenlijk een soort digitale portemonnee: al je betaalmethoden zijn erin aanwezig.

Dit is echter zeker niet de enige functionaliteit. Je kunt in de Pay-app bijvoorbeeld ook je betaalgeschiedenis inkijken of een klantenkaart toevoegen, zoals van de Albert Heijn.

5. Bij welke banken werkt Google Pay?

Lang niet alle banken ondersteunen Google Pay. Sterker nog, de kans is aanwezig dat jij er niet mee aan de slag kunt. Voornamelijk kleinere (internet)banken kunnen vooralsnog met Google Pay overweg.

Op moment van schrijven kun je bij deze banken met Google Pay afrekenen: ABN AMRO, Adyen, Bitpanda, Bunq, Curve, iCard, Monese, N26, PayrNet, Revolut, Swan, Viva Wallet, Wise en ZEN.COM

Grote instituten als ING, SNS en Rabobank hebben (nog?) geen Google Pay-ondersteuning. Maar: misschien kun je alsnog contactloos met je Android-telefoon betalen. De meeste Nederlandse banken, zoals ING, Rabobank en ASN Bank, hebben namelijk een eigen digitale betaalpas.

Bij ING kun je bijvoorbeeld via de Bankieren-app een digitale pinpas maken die ongeveer hetzelfde werkt als Google Pay. Door je smartphone dichtbij een betaalautomaat te houden kun je dan alsnog afrekenen. Lees je vooraf wel in op de voorwaarden, want mogelijk kost het geld om deze digitale bankpas van je bank te gebruiken.
google pay in nederland 3

6. Hoe veilig is het?

Heel veilig. Google Pay is een wereldwijd erkend betalingssysteem en voldoet aan de hoogste veiligheidseisen. Er zitten dan ook allerlei handige trucjes in het systeem verwerkt.

Tijdens het afrekenen wordt je betaalpasnummer bijvoorbeeld niet met de verkoper gedeeld. In plaats daarvan maakt Pay een gecodeerd transactienummer aan, dat gekoppeld is aan je apparaat om de betaling rond te maken.

7. Werkt Google Pay ook in Wear OS?

Nee, officieel wordt Google Pay voor OS in Nederland nog niet ondersteund.

Wel claimen sommige mensen met een Android-smartwatch alsnog via de betaaldienst te kunnen afrekeken. Enkele klanten van ABN Amro kunnen bijvoorbeeld via de bankieren-app, onder het ‘Wearables’-kopje, het kaartnummer van hun betaalpas opgeven. Vervolgens wordt er een verificatie via e-mail of sms uitgevoerd, waarna zij via hun Android-smartwatch met Google Pay kunnen betalen.

Woon je in België? Dan heb je meer geluk, want daar werkt Google Pay in Wear OS wel gewoon ‘zoals het hoort’. Zorg er natuurlijk wel voor dat je bij een bank zit die Googles betaaldienst aankan en idem dito geldt voor het type smartwatch.

Je leest een artikel dat eerder op onze website is verschenen. We hebben de informatie bijgewerkt en het artikel opnieuw gepubliceerd.

Steun Android Planet

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Heeft dit artikel je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

Reageer

Bekijk ook

VIDEO: Google Pay installeren op je smartphone: Hoe doe je dat? | Samsung & You
Samsung & You

Lezersreacties

VIDEO: Betalen met je smartphone
Coolblue

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

VIDEO: Google Pay: Hoe installeer je Google Pay met de ABN Amro app op je Samsung toestel? | Samsung & You
Samsung & You

Aanmelden

Sources


Article information

Author: Erica Martinez

Last Updated: 1703900641

Views: 900

Rating: 4.1 / 5 (74 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Erica Martinez

Birthday: 1945-05-29

Address: Unit 2990 Box 5780, DPO AP 72302

Phone: +4492295194600206

Job: Laboratory Technician

Hobby: Cooking, Raspberry Pi, Running, Skiing, Scuba Diving, Tennis, Running

Introduction: My name is Erica Martinez, I am a variegated, sincere, audacious, talented, brilliant, risk-taking, forthright person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.