header banner
Default

Madencilere iyi haber: RTX 30 serisinin hashrate sınırı aşıldı


NVIDIA, RTX 30 serisi için bir hashrate limiti tasarlamıştı. Yani bu seriye ait ekran kartlarıyla mining yapılması istendiğinde yazılımsal bir engel devreye giriyor. Bu engel sayesinde ekran kartı, madencilik için kasıtlı olarak verimsizleştiriliyor. Böylece ekran kartlarını tanelerce satın alarak kişisel kullanıcılara stok bırakmayanlara bir kabus yaşatılıyordu. Ancak görünüşe göre bu koruma, duman oldu.

Ekran kartı fiyatlarında önemli gelişme!

Sızıntı kaynakları ve şirket CEO'larından ekran kartı fiyatlarına ve stok durumlarına yönelik çeşitli açıklamalar geldi.

RTX 30 serisi, bu yazılımla sınırsızca mining yapabiliyor

RTX 30 serisi tanıtıldığından beri madencilik engeli aşılamamıştı. NVIDIA, RTX 20 serisinin bazı modellerine koyduğu kilitle zaten baştan başarısız olsa da RTX 30 serisinin bugünlere iyi geldiğini söyleyebiliriz. GitHub’da görünen bir yazılım, RTX 30 serisi ekran kartlarındaki hashrate kilidini kaldırdığını iddia ediyor. Henüz tam sürüm yayınlanmamış olsa da yayınlanan erken erişim sürümü, kartların kilidini kaldırabiliyor. Yayınlanan grafikte hangi ekran kartının hangi MH/s oranına erişebildiği de görünmekte.

Bu görselde yazılı olduğu gibi RTX 30 kartlarla 49 – 115 MH/s kazım hızlarına erişilebiliyor. GitHub’da yer alan yazılım olmadan ise bu hızlara erişebilmek mümkün değildi. Ekran kartının BIOS’una erişerek bazı değişiklikler yapıldığında hashrate limiti kaldırılabiliyor. Ancak bu söylendiği kadar kolay bir iş değil, bu yüzden ilk kırılma örneğinin görülmesi 1 yıldan fazla sürdü.

Ekran kartı piyasası yavaş yavaş normale dönerken bu yazılımın ortaya çıkması işleri kötü hale getirebilir. Bu hafta bir analistin, ekran kartı fiyatlarının düşeceğini iddia etmesini sizlerle paylaşmıştık. Muhtemelen ekran kartı fiyatlarında ani bir dalgalanma görmeyeceğiz ancak bu yazılım gerçekten de stabil şekilde mining yapılmasını sağlayabiliyorsa bu yeni bir kriz olur.


Sources


Article information

Author: Anna Sanchez

Last Updated: 1700069162

Views: 546

Rating: 4.7 / 5 (78 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Anna Sanchez

Birthday: 1955-05-11

Address: 62538 Jones Brook, Tiffanyhaven, ND 35195

Phone: +4841673062756578

Job: Phlebotomist

Hobby: Orienteering, Hiking, Cocktail Mixing, Chess, Card Collecting, Skiing, Metalworking

Introduction: My name is Anna Sanchez, I am a steadfast, Precious, radiant, risk-taking, welcoming, treasured, frank person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.